Nie je stuha ako stuha

Nie je stuha ako stuha. Ak si neviete vybrať akú kvalitu a zloženie stuhy použiť k svojej práci, dozviete sa to v nasledujúcich riadkoch.

 

 

Saténové stuhy jednostranné 100% nylon - nylon je alternatívou hodvábu. Ide o termoplastický materiál, ktorý je nehorľavý a nečerná. Po odstrihnutí môžete okraje stúh opáliť so zapaľovačom, čím zamedzíte jej strapkaniu. Nylonová stuha je husto tkaná, takže pri prepichnutí špendlíkom nezostane dierka, čo má výhodu, pretože takúto stuhu využijete aj viac krát napr. pri výzdobe. Stuha je pevná. Aj pri vytvorení mašle drží svoj tvar. Pod jedným kódom je farba zhodná v každej šírke. Sú vhodné na techniku nešitého patchworku, kanzashi či na vyšívanie. 

Saténové stuhy jednostranné 100% polyester - vyznačujú sa leskom z jednej strany a druhou stranou matnou. Ide o nižšiu kvalitu oproti stuhám zo 100% nylonu. Nie sú tak husto tkané, konce pri opaľovaní môžu černieť. Je s nimi horšia práca. Stuha je určená k dekoračným účelom. Je vhodná na vyšívanie, šitie, potlač, aranžovanie kvetinových väzieb, ikebán, vencov, balenie darčekov, výzdobu slávnostných stolov, stoličiek. K tejto kvalite stúh patria aj saténové stuhy s lemom, saténové stuhy s brokátom, bodkované stuhy

Saténové stuhy obojstranné 100% polyester - vyznačujú sa leskom z oboch strán. Oproti jednostranným stuhám sú matnejšie. Aj keď ide o polyester, tým, že sú obojstranné, sú kvalitnejšie. Využitie nájdu hlavne pri šití, do odevov, na zdobenie a všade tam, kde sa vyžaduje obojstranná kvalita stuhy. 

Brokátové stuhy - stuhy s lurexom sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Môžete ich využiť na dekoračné účely, šitie, ozdobiť nimi vence, svietniky, zabaliť darčeky, použiť ich na techniku nešitého patchworku alebo kanzashi. Pri kanzashi technike je možné takú stuhu aj opáliť, ak to je potrebné, síce rýchlo horí, ale za použitia kovovej hobby pinzety zamedzíte šíreniu plameňa. Inak sa opaľovanie tejto stuhy neodporúča. Stuha je po okrajoch spevnená a dobre sa s ňou pracuje. 

Rypsové stuhy - majú na povrchu typické jemné rebrovanie. Ide o kvalitné stuhy vhodné na aranžovanie, tvorbu kanzashi, balenie dačekov,... Svoje miesto si nájdu aj v technike scrapbooking či pri šití. Oceníte ich ak vyrábate brošne či ozdoby do vlasov. Ak použijete kvalitné lepidlo, nie je problém hotovú ozdobu aj vyprať. Nestrapkajú sa, sú veľmi pevné, je možné ich opáliť. 

Taftové stuhy - ide o stuhy českej výroby. Povrch stuhy nie je tak hladký ako povrch saténovej stuhy, povrch je matný. Svetlejšie odtiene budú vždy širšie nech tmavé odtiene z dôvodu kapacitných a technologických možností strojov. Ľahko sa z nich robia mašle, stuha pri uťahovaní nekĺže. Sú obľúbené pri technike nešitého patchworku a pri výrobe ľudových krojov

Šifónové stuhy - alebo aj monofilové, sú vyrábané z vysoko jemných monofilových polyesterových vlákien. Vďaka tomu sú stuhy ľahké a priehľadné. Využitie nájdu hlavne v svadobných dekoráciách, aranžovanie kvetinových väzieb, viazaní mašlí ale aj technike kanzashi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.